Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Friday, June 11, 2010

Bahagia Dalam Derita

Oleh: Najib 'Afif bin Arip
Penderitaan umat palestin ujian dari Allah SWT. Bersabarlah wahai saudar-saudaraku


Tatkala ujian datang menimpa, hati mula gundah gulana. Fikiran jadi tak menentu. Mulalah emosi datang menghantui. Sedih, duka, pilu dan kecewa besarang di jiwa. Namun dengan adanya iman di jiwa dan kredhaan dalam menerima ketentuan Ilahi maka sudah tentulah ujian dan tekanan dapat dihadapi dengan tabah dan diurus dengan baik .Ianya tidak menjadi sebab bagi insan tersebut menjadi orang yang semakin jauh dari Allah SWT. Bahkan tekanan itu menambahkan lagi keakrabannya dengan Allah SWT. Akhirnya melalui keakraban tersebut membawa ketenangan kepada jiwa walau diuji pelbagai dugaan.

Firman Allah SWT:

الَّذِينَ آمَنُواْ وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُم بِذِكْرِ اللّهِ أَلاَ بِذِكْرِ اللّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ

Maksudnya:
orang-orang yang beriman dan hati mereka manjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah-lah hati menjadi tenteram

(ar-Ra’d:28)


Saad bin Abi Waqqash pernah mengungkapkan: “Aku pernah bertanya, “Wahai Rasulullah! Siapakah orang yang paling berat cobaannya?” Beliau menjawab: “Para nabi, kemudian orang-orang shalih, kemudian yang sesudah mereka secara berurut menurut tingkat keshalih-annya. Seseorang akan diberi ujian sesuai dengan kadar agamanya. Bila ia kuat, akan ditambah cobaan baginya. Kalau ia lemah dalam agamanya, akan diringkankan cobaan baginya.

Sesungguhnya kehidupan di dunia ini tidak dapat dipisahkan daripada ujian dan cabaran. Menghadapi onak dan duri adalah sebahagian daripada kehidupan. Tidakkah kita sedar bahawasanya ujian dari Allah SWT ini sebenarnya adalah bicara peringatan dari Allah SWT buat kita. Namun bahasa ini tidak mungkin kita fahami melainkan dengan keimanan kepada Allah SWT. Tatkala Allah SWT menguji kita dengan kepayahan dan keperitan sebenarnya Allah SWT sedang bebicara kepada kita perihal kesabaran. Melalui ujian Allah juga Allah mengingatkan kepada kita supaya sentiasa berdoa dan bergantung harap kepada-Nya. Ujian Allah SWT jua merupakan penentu sejauh mana keimanan kita kepada Allah SWT. Firman Allah SWT:

أَحَسِبَ النَّاسُ أَن يُتْرَكُوا أَن يَقُولُوا آمَنَّا وَهُمْ لا يُفْتَنُونَ


Maksudnya:

Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: "Kami telah beriman", sedang mereka tidak diuji lagi?
(al-Ankabut:2)

Namun ujian Allah SWT bukanlah untuk Allah yang menegtahui tahap keimanan kita kerana Allah SWT telah pun sedia mengetahui sejauh mana keimanan kita kepada-Nya. Namun ianya berguna buat kita untuk kita mengetahui di mana tahap keimanan kita dan juga untuk meninggikan lagi darjat kita melalui ujian tersebut. Misalnya dalam kita menghadapi peperiksaan akademik. Sekiranya tiada peperiksaan, maka kita sendiri tidak menyedari di mana tahap pengetahuan kita dalam sesuatu subjek. Melalui keputusan peperiksaan, kita akan sedar di mana tahap kita. Sekiranya masih belum berjaya mencapai kecemerlangan, maka kita perlu pertingkatkan lagi pengetahuan kita. Sekiranya kita ingin berjaya dalam peperiksaan, sudah tentulah kita kena rajin berusaha. Begitu jugalah dalam menghadapi ujian Allah SWT. Sekiranya kita ingin berjaya, kita perlu berusaha mengukuhkan lagi keimanan kita kepada Allah SWT.

Ujian Allah SWT merupakan tanda kasih sayang Allah SWT terhadap kita. Ibu dan bapa yang sayangkan anak mereka sudah tentu akan memberi si anak kecilnya memakan ubat apabila si anak itu sakit. Walaupun si anak tidak mahu makan kerana ubat tersebut pahit dan tidak sedap, ibu bapa tersebut tetap menyuapkan ubat tersebut secara paksa. Begitu jugalah Allah SWT yang mendatangkan ujian yang tidak selari dengan keinginan dan kemahuan kita kerana Allah SWT sayangkan kita, namun hakikatnya kasih sayang Allah SWT terhadap kita lebih besar berbanding kasih sayang ibu bapa terhadap kita. Walaupun terasa perit menerima ujian namun kepasrahan terhadap ujian tersebut mampu mengubati jiwa yang derita kerana kita mengetahui pasti ada hikmah kebaikan di sebalik ujian Allah SWT itu.

Firman Allah SWT:

وَعَسَى أَن تَكْرَهُواْ شَيْئاً وَهُوَ خَيْرٌ لَّكُمْ وَعَسَى أَن تُحِبُّواْ شَيْئاً وَهُوَ شَرٌّ لَّكُمْ وَاللّهُ يَعْلَمُ وَأَنتُمْ لاَ تَعْلَمُونَ
Maksudnya:

Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, ALLAH maha mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.”
(al-Baqarah:216)

Ujian yang ditimpakan kepada manusia mengikut tahap kemampuan seseorang dalam menghadapi ujian tersebut. Semakin kuat keimanan kita kepada Allah SWT, maka makin hebatlah ujian Allah SWT yang datang melanda. Allah SWT tidak akan membebani kita dengan sesuatu yang tidak mampu kita tanggungi. Firman Allah SWT:

لاَ يُكَلِّفُ اللّهُ نَفْساً إِلاَّ وُسْعَهَا

Maksudnya:

Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya
(al-Baqarah:286)

Jika begitu halnya mengapa masih ada kes bunuh diri? Bukankah situasi ini menggambarkan ketidaksanggupan seseorang itu dalam menerima ujian? Sebenarnya ketidaksanggupan dalam menerima ujian tersebut bukanlah kerana ujian itu tetapi kerana empunya diri yang berputus asa dalam menghadapi ujian itu walhal uijan itu sebenarnya mampu ditanggung olehnya. Namun perlulah ada sikap redha terhadap musibah yang menimpa diri. Sekiranya kita redha dan sedar hakikat musibah itu sebenarnya ujian dari Allah SWT maka kita tidak akan berputus asa dari rahmat Allah SWT dan akan membawa kepada ketenangan jiwa. Orang yang tidak sanggup menghadapi ujian Allah SWT sebenarnya adalah kerana tiada sifat redha dalam dirinya terhadap dugaan tersebut.

Apabila musibah datang melanda, tempuhilah ia dengan sabar dan redha. Sesungguhnya Allah sentiasa bersama orang-orang yang sabar. Namun, bukanla redha dan sabar itu bermaksud bergembira apabila ditimpa kesusahan dan ujian. Nabi Muhammad SAW juga bersedih atas kematian anak baginda, tetapi baginda tidak melakukan sesuatu yang bertentangan dengan agama melainkan perkara yang diredahi Allah SWT.. Contohilah para nabi dalam menempuh ujian Allah SWT. Musibah yang melanda sepatutnya meningkatkan lagi keimanan seseorang itu kepada Allah, bukan mengurangkan lagi keimanannya. Ibarat layang-layang, semakin kuat angin bertiup semakin tinggi terbangnya di udara. Ingatlah sabda Nabi SAW yang diriwayatkan Muslim, “Keadaan orang mukmin menakjubkan kerana segala keadaan yang dihadapinya menjadi baik baginya. Jika dia mendapat kesenangan, dia bersyukur dan itu adalah baik baginya. Sebaliknya jika dia menghadapi kesusahan, dia bersabar dan itu adalah baik baginya.”


Justeru berbahagialah tatkala Allah menimpakan musibah kerana sebenarnya itu adalah tanda kasih Allah terhadap kita. Terimalah ujian tersebut dengan hati yang redha dan jangan berputus asa dengan rahmat Allah. Mudah-mudahan kita mendapat pahala atas ujian yang menimpa diri.

No comments: